linkedin script

EVERGENT Investments explică procesul riguros aplicat în deciziile de business pentru o bună informare a investitorilor

21 septembrie 2021

Prin vanzarea a jumatate din pachetul SN Nuclearelectrica in luna iunie a acestui an, EVERGENT Investments a incasat dividendele pe intreaga pozitie si a realizat un profit substantial de 8,6 milioane lei

 

EVERGENT Investments publica precizari privind deciziile de investitii in acord cu politica de investitii.

EVERGENT Investments este un investitor institutional pe termen lung care și-a construit și își administrează portofoliile de investiții printr-o  alocare dinamică, avand o intelegere aprofundata a mecanismelor pietei de capital. A generat alfa pur cu 1,77% mai mare decat media fondurilor de actiuni din Romania si cea mai mare capitalizare in perioada 2018 – 2021.

Oportunitatile pietei sunt studiate permanent, iar deciziile de investitii sunt fundamentate pe o analiza aprofundata si o comparatie atenta a perspectivelor de crestere pentru diverse proiecte, din mai multe sectoare de activitate. Deciziile de investire ori dezinvestire urmaresc obtinerea celui mai bun raport randament/risc pe termen scurt, mediu si lung. 

 

Pentru înțelegerea procesului riguros de decizie al EVERGENT, se exemplifica cu  programul și analiza pe acțiunile SNN. 

 

Studiu de caz SNN: cum obtinem un bun raport randament/risc 

 

Achizitiile EVERGENT Investments de actiuni SNN s-au efectuat in octombrie 2020 si ianuarie 2021. Pretul mediu de achizitie in octombrie 2020 a fost de 16,8 lei, in conditiile in care evaluarea proprie a companiei prin metoda discounted cash-flow pe o perioada de 11 ani indica un Target Price de 25 lei cu upside 49%. Perioada de prognoza a fost extinsa la 11 ani pentru a include oprirea productiei reactorului 1 pentru 2 ani: 2027-2028, CAPEX-ul aferent retehnologizarii Unitatii 1 si constructiei reactoarelor U3 si U4.

 

In ianuarie 2021 odata cu constructia programul investitional, s-a decis cresterea pozitiei de SNN. Achizitia a fost efectuata la pretul mediu fata de de 19,9 lei (upside de 26% pana la target price estimat de analisti). Au fost luate in considerare perspectivele foarte bune de apreciere a pretului datorita indicatorilor fundamentali superiori si contextului avantajos pentru producatorii de energie. Estimarea s-a fundamentat si pe  includerea previzionata in indicele FTSE Russel, pozitia foarte buna de cash si perspectivele de inchidere a anului 2020 cu un profit superior celui din 2019, confirmate de conducerea Nuclearelectrica.

 

In iunie 2021, vanzarea a jumatate din pachetul detinut a fost realizata dupa ex-date, prin urmare s-au incasat dividendele pe intreaga pozitie. De asemenea, a fost marcat un profit substantial de 8,6 milioane lei, pentru ca vanzarea s-a realizat la un pret mediu de 27,62 lei, cu 10,5% peste target price-ul estimat si cu 55% peste pretul mediu de achizitie. EVERGENT Investments a incasat dividende in suma de 2,64 milioane lei  aferente anului 2020.

La data vanzarii, Erste Research estima un TP=20,6 lei, WOOD estima un TP=24,4 lei si BRD un TP=24 lei, in timp ce EVERGENT a vandut cu pretul de 27,62 lei peste estimarile acestor reputate case de brokeraj din Romania.

 

Intreaga pozitie de SNN a generat un randament exceptional -  XIRR  108%.  

 

In decizia de vanzare s-a tinut cont de coordonatele de mai sus si de o serie de aspecte fundamentale, cum ar fi: scaderea productiei ca urmare a inchiderii Unitatii 2 timp de 37 zile in perioada mai-iunie, cresterea costului uraniului pe pietele internationale, influenta redusa a cresterii pretului energiei electrice pe piata PZU in profitul SNN, in conditiile in care compania  vinde cca 20% din energia electrica pe aceasta piata, realizarea a doar 9% din programul investitional 2021 al Nuclearelectrica. 

Cresterea pretului SNN dupa ex-date insotita insa de o volatilitate mare s-a datorat asteptarilor investitorilor privind majorarea  profitabilitatii SNN ca urmare a cresterii puternice a preturilor energiei electrice pe piata PZU.

Insa, structura vanzarilor in T2 2021 a ramas similara cu cea din T1 2021, conform indicatiilor managementului: 83% - contracte bilaterale si 17% - PZU. Avand in vedere ca preturile pe piata contractelor bilaterale au crescut mult mai putin decat preturile de pe piata PZU, impactul cresterii preturilor pe aceasta piata asupra profitului la S1 2021 a fost sub asteptarile investitorilor, asa cum estimase EVERGENT.

 

Oprirea reactorului 2 a avut ca efecte scaderea cantitatii de energie electrica vanduta si cresterea cheltuielilor cu achizitia energiei electrice pentru a onora contractele aflate in desfasurare. Costurile au crescut de aproape 12 ori, de la 8,35 milioane lei in T2 2020 la 99,28 milioane lei in T2 2021, acoperind cca 73% din cresterea veniturilor din vanzarea energiei electrice. 

 

Pentru aceasta energie achizitionata pe scadente mai scurte decat cele din contractele obisnuite de vanzare ale companiei, pretul platit a fost mai mare decat cel primit la revanzarea ei. Un alt impact al opririi Unitatii 2 a fost reprezentat de cresterea cu 21,12 milioane lei a cheltuielilor cu reparatiile. 

 

In aceste conditii, in T2 2021, profitul net al SNN a scazut cu 35% fata de cel realizat in T1 2021.

Riscurile estimate au luat in considerare aparitia unor noi intreruperi neplanificate a U1 si U2, care ar putea genera cresterea cheltuielilor cu energia electrica achizitionata necesara pentru acoperirea obligatiilor contractuale si o posibila intarziere a programului de investitii, corelat cu cresterea costului uraniului pe pietele internationale.

 

In concluzie, raportul randament/risc identificat in mod obiectiv in baza analizelor fundamentale si tehnice au condus EVERGENT Investments catre decizia de vanzare a jumatate din pachet, emitentul SNN ramanad in continare in portofoliul si analiza companiei.  Nu in ultimul rand, numerarul obtinut din tranzactie a fost alocat in diverse instrumente financiare in conformitate cu programele investitionale in curs si politica de risc, inclusiv de lichiditate.