linkedin script

Piata Aero intre asteptari si rezultate - Analiza listarilor din 2021

16 mai 2022

Anul 2021 a adus mult entuziasm la BVB, randamente superioare, emitenti si investitori noi. Indicele BET a inregistrat o crestere de 33,2%, unul dintre cele mai mari din istoria bursei, respectiv 40% dupa includerea dividendelor. Pe fondul revenirii economice si a interesului investitorilor, brokerii au surprins foarte bine necesitatea reprezentarii substantiale a unor sectoare economice pe bursa locala, precum IT si agricultura. In acelasi timp, antreprenorii au simtit potentialul de dezvoltare al afacerii si vizibilitatea oferite de listarea la bursa a companiilor lor. Valul de listari din 2021 a cuprins afaceri din sfera IT-ului, agriculturii, serviciilor, retailului, real estate-ului si productiei si a fost sustinut cu optimism de investitori, printr-un grad ridicat de suprasubscriere a ofertelor.

Publicarea rezultatelor financiare si a rapoartelor anuale ne-a permis evaluarea performantelor celor 21 de companiilor listate pe AeRo (*analiza include si DN Agrar, listata in februarie 2022, dupa plasamentul privat din august 2021) si a masurii in care asteptarile investitorilor generate de promisiunile  din memorandumurile de listare au fost indeplinite.

Doar 1 din 3 companii si-a atins profitabilitatea previzionata si 52% dintre acestea au atins un grad de realizare a profitului net de peste 80%. Am remarcat faptul ca o companie a realizat in 2021 un profit net dublu fata de cel previzionat, in timp ce 4 companii (19%) au inregistrat pierdere, desi toate au preconizat rezultate nete pozitive pentru anul 2021 in materialele de prezentare pentru listare.

43% dintre companii au indeplinit veniturile previzionate, in timp ce una din 5 nu a atins un grad de realizare de 50% al veniturilor.

Analiza indica discrepanta intre asteptarile investitorilor si rezultatele financiare anuale situate mult sub promisiunile din documentele de oferta. De altfel, trendul descendent pentru majoritatea noilor emitenti de pe bursa locala s-a manifestat inainte de inceperea conflictului din Ucraina, pe masura ce au aparut noi informatii despre acestia. Evolutia lor evidentiaza, totodata, aspectele pe care trebuie sa le imbunatateasca: transparenta, guvernanta corporativa, pregatirea de bugete realiste si crearea unor departamente financiare solide.

In acelasi timp, observ necesitatea unei selectii riguroase si o diligenta aprofundata din partea brokerilor in alegerea viitorilor emitenti, intocmirea documentelor de oferta si stabilirea preturilor.

Increderea actionarilor in partenerii cu care colaboreaza este un element esential pentru succesul companiei care urmeaza a fi listata, al societatii de brokeraj si pentru dezvoltarea pietei de capital, in ansamblul ei. Dupa cum stim cu totii, increderea se castiga greu si se poate pierde foarte usor.

Piata romaneasca de capital continua sa se dezvolte, iar antreprenorii care decid sa isi aduca businessul la bursa trebuie ghidati in asimilarea rigorilor pietei de capital, care implica parteneriatul cu actionarii, strategii clare, previziuni realiste si guvernanta corporativa.

 Analiza realizata de Bogdan Vasile.

Bogdan Vasile, analist de investitii al EVERGENT Investments, acopera investitiile private, listarile pe Aero si piata principala. Cu un master in Finance & Investments la Rotterdam School of Management, Olanda, Bogdan are o experienta de peste 10 ani in analiza investitiilor.